Menu
0 Comments

Alungare jderi si dihori

Jderul si dihor sunt mamifere carnivore si fac parte din familia Mustelidae ce cuprinde opt specii ce sunt raspandite in America de Nord, Europa si Asia (vestul Siberiei, Japnonia).
Jderul are o blana pretioasa de culoare cafenie-aurie spre negricioasa, cu o lungime a corpului de pana la 61 cm si o coada 15-30 cm, in timp ce dihorul are culoarea blanii ce variaza între cenusiu, maro sau bej pe spate, cu labutele si burta de culoare neagra, iar in jurul botului si în vârful urechilor prezinta niste dungi albe în dosul ochilor. Lungimea corpului la dihor este de 30-50 cm si cu o lungime a corpului de 10-20 cm.
Dihorul este un animal singuratic (exceptie facand femela in perioada de crestere a puilor) si nocturn ce se deplaseaza pe distante mici pentru a-si face rost de hrana, in timp ce jderul nu este activ doar pe timpul noptii, ci si pe timpul zilei, inclusiv pe timpul iernii, în cautarea hranei, jderii pot parcurge distante de 16 km departare de culcusurile lor, asemenea „fratelelui sau” dihorul aceste mamifere sunt solitare, traind in mare parte in arbori, dar coboara si pe sol.
Atat jderul cat si dihorul vâneaza singuri. Sunt specii preponderent carnivore, dar care consuma frecvent si fructe. Se hranesc cu soareci, sobolani, iepuri, veverite, pârsi, sopârle, pasari (pasari de curte, fazani, etc.),chiar iezi de caprioara mici de câteva zile. Consuma însa si broaste, pesti, melci, insecte, oua de pasare, fructe dulci si zemoase, vâsc, miere, iar atunci când sunt înfometati jderii consuma si cadavre.
Jderul de piatra face extrem de mari daune printre pasarile de casa, facând adevarate masacre printre ele. Omoara una dupa alta gainile, le taie capul ca si când le-ar fi retezat cu un cutit, le soarbe doar sângele, si le manânca creierii, abia de mai gusta altceva din ele. Dupa ce a facut o adevarata hecatomba si s-a saturat de sânge, uneori se culca si doarme în mijlocul orataniilor omorâte de el.
De asemenea trebuie sa stim un lucru important ce ne v-a ajuta in momentul in care aceste mici mamifere ne vor invada teritoriul si acela este ca simtul lor olfactiv este extrem de dezvoltat.
Pentru indepartarea lor din spatiul nostru privat exista anumite metode pentru combaterea acestor precum aparate cu ultrasunete, prafuri solubile ce se dizolva in apa si geluri ce le deranjeaza olfactiv.

Exemple de aparate cu ultrasunete pentru indepartarea acestora :
1. Aparat anti-rozatoare jderi dihori soareci sobolani CarAnimalReppeler;
2. Isotronic Marderfrei Mobil – aparat anti soareci,sobolani,jderi,dihori ;
3. Pulbere solubila anti daunatori (900 g) – REP 64 ;

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns