Menu
0 Comments

Combaterea soarecilor si sobolanilor

Cu origini din China, acestia provin din soarecele maroniu. Avem o preconceptie impotriva rozatoarelor  din cauza faptului ca raspandesc boli. Vina nefiind a lor ci a purecilor ce ii poarta. Cu mai bine de 2000 de ani au ajuns si sobolanii in Europa fiind ascunsi in bordul vaporelor ce transportau cereale si faina. Sunt considerati daunatori deoarece rod aproape orice, de la sapun pana la talpi de pantofi sau hartie.
Cuprind un numar foarte mare de specii si fiind adaptate la diferite medii de viata in regnul animal al rozatoarelor.


Acestea avand pe fiecare maxilar cate o pereche de incisivi cu o forma de dalta curbati spre interiori si de asemenea cu o crestere continua ceea ce ii obliga sa roada tot timpul pentru ai toci.
Familia din care fac parte soarecele si sobolonanul poarta numele de murinae, aceasta specie fiind extrem de raspandita pe toate continentele. La noi traind 8 specii.
Un dusman natural al acestora este pisica. Cu un instinct de a vana pisicile deseori se distreza cu prada lor in loc s-o omoare imediat.
La inceputul secolului al XIX-lea, oamenii au inceput sa foloseasca soarecii pentru experiente. Testele de laborator efectuate pe micutele rozatoare au dus la descoperirea multor medicamente sau tratamente pentru oameni. Astazi, peste 25 de milioane de soareci sunt folositi in fiecare an in experimentele laboratoarelor de genetica din intreaga lume. Domesticiti, deparazitati si crescuti in conditii igienice, unii soareci sunt animale de companie excelente.
Frica de soareci poarta denumirea de zemifobie, aceasta fobie reuneste un grup de simptome care apar in momentul in care vezi aceste micute rozatoare.
Capcane pentru rozatoare :
1. Cu arc
– cu ajutorul unei bucatie de branza soarecele este momit, iar in momentul atingerii sale declanseaza arcul ce impinge o parghie, astfel soarecele sfarseste strivit.
2. Fara iesire
– odata intrat in acea cusca ce are deschiderea intr-un singur sens soarecele este izolat si moare de foame.
3. Cu otrava pentru soareci si sobolani :
– hrana este imbibata cu otrava si pusa in locurile ce sunt vizitate de catre soricei.
4. Cu lipici :
– pe un carton este intins un fel de clei, iar in centrul acestui carton uns cu clei se pune o mancare tentanta pentru soareci
5. Aparate cu ultrasunete pentru soareci si sobolani :
– aceste aparate ucid rozatoarele cu ajutorul unui generator de ultrasunete.

Soareci ce traiesc la noi :
– soarecele de casa;
– soarecele negru;
– soarecele de camp;
– soarecele gulerat;
– soarecele de padure;
– soarecele de gradina;
– soarecele cenusiu;
– soarecele pitic.

Stiati ca…?
* O femela sobolan poate aduce pe lume pana la 800 de pui intr-un singur an.
* Peste 100 dintre cele mai cautate doctorii au fost create pe baza unor experiente pe cobai.
* In India, sobolanul este considerat animal sfant. In templul din Deshnok traiesc peste 20.000 de rozatoare.
* Un cobai care sufera de artrita poate ajunge sa coste 200 de dolari, in timp ce o pereche de soareci epileptici ii poate aduce crescatorului un castig de 10 ori mai mare.
* In laboratorul Xenogen, din California, in codul genetic al unui cobai a fost introdusa proteina care-i face pe licurici sa straluceasca

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns